, ,

A vidék helyzete Bordány első emberének szemszögéből

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége programjának köszönhetően, mi a Vidék Fiatal Nagykövetei betekintést nyerhetünk a mai magyar falvak és az ott élő fiatalok mindennapjaiba. Ezúttal Bordány Nagyközséget ismerhettük meg, amely Csongrád megyében, Szegedtől 20 kilométerre, a Homokhátság szívében található. A Lapéta-tó környéki élő világ, a mezőgazdaságból élő családok múltat igéző tanyái jellemzőek erre a vidékre. Bordány tehát 1950-ben lett önálló település, s ezek után kezdődött meg a falu fejlődése. A falu jelenlegi vezetője Tanács Gábor, aki 2010-ben váltotta fel a 24 évig hivatalban lévő elődjét. A programnak köszönhetően sikerült eljutnunk Hozzá és kíváncsian érdeklődtünk, hogyan alakult idáig a pályafutása. Nagyon segítőkész és fiatalos, vidám polgármestert ismerhettünk meg a személyében.

A község életében fontos szerepet játszik az ifjúság. Számos szervezet és program épül köréjük. Mint például: a harminc férőhelyes modern ifjúsági szálláshely, ahol konferenciák, képzések, edzőtáborok és osztálykirándulások kerülnek megrendezésre. Az „Összefogás Bordányért „nevű civil kezdeményezést is fiatalok ösztönözték, melynek színeiben indult először 2006-ban a jelenlegi polgármester, barátai buzdítására, de ekkor még csak a szavazatok 39,5%-át tudta elnyerni, s ez a győzelemhez még sajnos kevés volt. 2010-ben viszont már felkészültebben indult neki a megmérettetésnek, ennek kézzel fogható eredményeként a voksok 72,57 %-át nyerte el, így a három jelölt közül Ő került a polgármesteri székbe. Innen kezdődött csak az igazi munka.

A korábbiakban ifjúsági segítőként tevékenykedő településvezető ezután sem vette le a fiatalokról a kezét. Megpróbálta ösztönözni és segíteni a leendő képviselőket, intézményvezetőket, lokál patriótákat. Ez olyannyira eredményes volt, hogy az ifjúsági klub vezetőjéből lett a mostani alpolgármester is.

Egy rádió szakkörből nőtte ki magát az ifjúsági klub, majd egyesület, ami jelenleg ifjúsági önkormányzat formájában működik. Az ő fő feladatuk a fiatalok összetartása, fejlesztése, kulturális, közösségi rendezvények szervezése. Saját újságot szerkesztenek, ahol a település életében fontos események kapnak helyet. Ezenfelül a fiatalok interneten is elérhetik a számukra fontosabb információkat, hiszen a település saját facebook oldallal és honlappal is rendelkezik. A fiatalok felelősségteljes munkára nevelése és közösségi összetartás érdekében végzett önkéntes munkák elszámolására, létrehozták a KörBank-ot, Bordányi Baráti Kör rendszert. Közel 100 fiatal csatlakozott hozzá, akik segítik a projektek megvalósulását és hozzájárulnak az egyesület intézményeinek működtetéséhez. A rendszer, a kölcsönös, önkéntes segítségnyújtáson alapul. A munkáért, Bordányi Koronát, virtuális pénzt kaphatnak a fiatalok, amit a biip, Bordányi Ifjúsági Információs Pontban vagy annak kihelyezett vásárain tudnak elkölteni.

És bár az aktív korúakat jobbára a munka köti le, örülnek a fiatalos lendületnek, gyermekeik szerepvállalásának. A településen élő nyugdíjasok is klubba tömörültek és aktívan részt vesznek a helyi történésekben.

Konkrét gazdasági és közösségi eredményeket is fel tudnak mutatni ennek köszönhetően. Az egyik ilyen, amely a gazdasági koncepció része volt, a fiatalok helyben tartása. Komoly összeggel ösztönzik a fiatal párokat; 5 évre kaphatnak kedvezményesen szociális bérlakást, melyet indokolt esetben még 5 évre lehet meghosszabbítani.
További eredmény az UNICEF díj, amelyet megnyertek, így a polgármesteri munkát egy diák csoport is támogathatja.

Továbbá több együttműködésben vesznek még részt, ilyen a diákcsere program, vagy a szegedi gabonakutató intézettel kötött megállapodásuk is. Az ifjúsági szálláshelyen kerékpár kölcsönzésre is van lehetőség, így könnyen megközelíthető a délvidék turistakikötői: Mórahalom, Ópusztaszer és Szeged is.

A jövőben szeretnének még inkább a turizmusra építeni. Terveik között szerepel egy korhű szarmata település létrehozása, hiszen a rómaiak idején szarmaták éltek ezen a területet. Ezt a kort igyekeznek visszaidézni; palánkvárral, tóval s más idegenforgalmi látványosságokkal. Ez a fejlesztés már komoly attrakciónak minősülne a környéken, s remélhetőleg megsokszorozná a településre látogatók számát.

A polgármester szerint viszont nemcsak gazdaságilag, de közösségileg is erősnek kell lenni, hiszen ez fennmaradásuk záloga.