,

Ahol a gyermekek álmai épülnek…

Csendes patak mellett, fák árnyékában bújik meg az Ilona-Malom, amely 2000 óta újra otthont ad valami csodának. Igaz, nem őrölnek benne többé búzát, kenyeret sem sütnek itt, hacsak nem az új lakók a maguk kedvére, annak a két családnak az étkezőasztalára, amelyik leköltözött a nagyvárosból erre a szélcsendes, igazán emberi léptékű faluba, Kapolcsra. Ők alapították az Ilona-Malom Műhelyt, ahol igazán egyedi rönkjátszóterek készülnek.
Szándékuk nem más, mint megreformálni a magyar játszótérépítészetet, amely sok esetben országszerte beleragadt a szocializmusban kialakult sztereotípiákba, mint a hinta-libikóka-csúszda-mászóka kizárólagos kombinációja… Az asztalosokból, pedagógusokból, tájépítészekből, ácsokból, szobrászművészekből és erdészekből álló összetartó csapat szívén viseli az ifjú generáció egészséges fejlődését, kreatív nevelését, ízlésformálását, s ezt egyedi, akácrönkökből összeállított játszóterek tervezésével valósítják meg. A cég sikerességét az bizonyítja, hogy – Kocsis Csabával készített interjúnk alapján – a kapacitást jóval meghaladó rendelés és felkérésmennyiség érkezik hozzájuk.
A játszószerek között nem találni két egyformát, s erről a táj- és kertépítész végzettségű vezető tervező, Takács Edmund gondoskodik. Lélekkel terveznek, figyelembe véve a gyermekek testi-lelki-szellemi szükségleteit, emellett a kísérők igényeit. A játszószereket egyesével vetik az MSZ EN 1176:2008 biztonsági szabvány szerinti ellenőrzés alá, amely megakadályozza, hogy a gyermekek önhibájukon kívül veszélyhelyzetbe kerüljenek.
A tervezők hangsúlyt fektetnek arra, hogy a készülő játszótérbe belekomponálják a helyi adottságokat, motívumkincset, elősegítve ezzel a helyi kötődés kialakulását, legyen szó akár köztéri játszótérről, magánkertről vagy éppen állatkertről… Látogatásunk során bepillantást nyerhettünk a kivitelezés folyamatába, s a gépek sokasága között szemügyre vehettük az éppen készülő monumentális bárka formát.
Kívánom, hogy ez az újfajta szemléletmód terjedjen el széles ez országban, s ha Ön, kedves olvasónk, egy hasonló egyedi, színes rönkjátszótéren találja magát, gondoljon vissza a mögötte álló csapatra!