, ,

„A muzsikusnak dalból van a lelke, az egész világ szíve lakik benne.”- egy zenész mindennapjai

A Domaszéki Katalin-bálon a zenekarral beszélgettünk az egész éjszakába nyúló mulatság egyik szünetében. Szeretettel vallottak szakmájukról, ugyanakkor annak árnyoldaláról is beszámoltak nekünk.

Mint zenészek, örömből muzsikálnak, de a szakmájuk a szolgáltató szektorhoz tartozik, így a közönség igényeit kell szem előtt tartaniuk, nem pedig saját elképzeléseiket. Egy bálnak, vagy bármilyen mulatságnak a kimenetele pedig sajnos nem rajtuk múlik, hanem a publikumon. Repertoárjukat meghatározza, hogy hova hívják őket és a jelenlévők igényei is. A következő dalt mindig ahhoz igazítják, hogy milyen hangulatban van a közönség és addig melyik stílus volt, amit a legjobban szerettek. Fontosnak tartják, hogy lépést tartsanak a korral. Ennek megfelelően a mai slágereket is beépítik produkciójukba, de a hagyományos mulatós slágerek sem maradhatnak el.

A mulatós zenész életében nem is az a nehézség, hogy egész éjjel   zenélnie kell, alig-alig pihenőt tartva, mindezt pedig civil foglalkozás mellett, hanem, hogy bánjon a közönséggel. Ez pedig nem könnyű, sőt. Az egyik tag beavatott minket, hogy nem mindig veszélytelen ez a foglalkozás: az egyik fellépésük után a közönség egyik felbőszült tagja kiverte a fogát egy vascsővel. De hát, annak kell zenésznek menni, aki nem tud zene nélkül élni, akkor pedig az ilyesmi csak munkahelyi ártalom. És különben is, már nagyon jó fogimplantátumokat csinálnak!

A zenekar minden tagja zenész, vagy zenei érdeklődési családból származik és egész életüket behálózza a zene. Mint formáció tizenhat éve dolgoznak együtt. A legkönnyebb dolguk a 2000-es évek elején volt, akkor nagy igény volt a munkájukra. Ez mára ugyan csökkent, de így is vannak olyan helyek, ahová minden évben elhívják őket. Nehéz lépést tartaniuk az „egynyári” celebekkel, akiket előszeretettel hívnak meg a szüretekre és bálokra helyettük, de nem véletlen, hogy tizenhat év után már ismertek és nagy becsben állnak a dél-alföldi régióban.