, ,

“Hétköznapi Hősök” – főszerepben Masir Norbert

Az AGRYA szervezetének megbízásából készítettük ezt a portré-riportot Masir Norberttel, Bordány Ifjúsági Önkormányzatának jelenlegi ifjúsági polgármesterével, aki lelkes vezetője a helyi fiataloknak immár közel 6 éve. A következőkben kiderül, hogy egy jól működő – ifjúságot megmozgató közösség élén milyen szemléletű, hétköznapi hős áll. Elöljáróban elmondható, hogy Norbi éppen most áll – kora miatt- leváltása előtt, hiszen nem kerülhet újra elnöki posztra, így ez az interjú az eddigi elnöki tevékenységének a bemutatása, illetve összefoglalása is egyben.

 

 

Mi késztetett arra, hogy csatlakozz a szervezethez és mi az, ami bent tartott – sőt a szervezet elnökévé tett?

12 éves korom óta a Kulturális és Szabadidős Egyesület tagja vagyok. Én ott kezdtem és azóta folyamatosan részt veszek ifjúsági programok szervezésében, mindig beleláthattam a szervezői munkákba és a tervek megvalósításában is részt vettem. Ami motivált, hogy polgármesternek jelentkezzek 6 éve az az volt, hogy hozzá tegyek valami pluszt a helyi élethez és fiatalosabbá, színesebbé tegyük a képviselőtársaimmal azt. Tetszett, hogy mindig volt valami kihívás és minél kreatívabban kellett megoldani a feladatokat. Ennek mindig láttuk az eredményét, valamivel előrébb vittük a település ifjúsági életét és ez is adott további motivációt. Szerintem a kitűzött céljainkat elértük a 6 év alatt és az ifjúság profitált belőle.

 

Szerinted mi teszi Bordányt Bordánnyá?

Az összefogás a településen nagyon jól működik. Nagyon fontos, hogy a fiatalok is ugyanúgy elmondhassák véleményüket és meg is hallgassák őket. Az Ifjúsági Önkormányzatunk nagyban hozzájárul ehhez a folyamathoz, mivel mindig próbálunk együttműködni a többi civil szervezettel, az iskolával és az önkormányzattal. Az üléseink is nyitottak a fiatalok előtt, ahová bármikor eljöhetnek és elmondhatják ötleteiket, vagy éppen problémáikat. Fontos lépés volt az is, hogy bekerülhettem az település Egyészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságába, amely szintén mutatja, hogy a fiatalok véleménye igenis számít. Az Ifjúsági Polgármester poszt szerintem tökéletes hidat alkot az ifjúság véleménye és a döntéshozatal között.

Ez a kis plusz nagyon fontos és ez az, ami szerintem különlegessé teszi a településünket a környéken. Sokan nem is gondolnák, hogy egy Ifjúsági Önkormányzat vagy egyesület mennyit tud adni egy település életéhez.

 

Ha elhagynád Bordányt, hova költöznél? Ha elköltöznél ott is részt vennél közösségépítésben? Törekednél újra, hogy vezető legyél?

Remélem, hogy ilyenre nem kerül sor, de ha mégis, akkor igen, részt vennék benne és törekednék arra, hogy olyan közösséget építsünk, ahol az emberek szeretnek élni és dolgozni. Az itt szerzett tapasztalataimat, gyakorlatomat biztosan megosztanám az ott élőkkel, hogy máshol is meg tudják tapasztalni, milyen az, amikor az ifjúság beleszól a mindennapi dolgokba J.Az a település ahol ezt hagyják és szívesen fogadják, annak van jövője. Ezt szerintem bebizonyítottuk Bordányban.

 

Vannak e napok, amikor elveszted a lelkesedésed? Mi hozza meg minden nap a kedvet a munkádhoz?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Voltak napok, amikor nem úgy mentek a dolgok, ahogy azt vártuk, kicsit a lelkesedés is csökkent. Nekem mindig az hozta meg a kedvem mikor bementem a közösen létrehozott ifjúsági terünkbe. Az ottani légkör mindig hozta a szokásos jó hangulatot, ami fel is töltött engem/minket. Ott mindig sikerült közvetlen módon leülni a többiekkel és átbeszélni a problémákat, amelyek végül sikerrel zárultak. Jó volt látni azt is, hogy mindig voltak ott új arcok, akik érdeklődtek a munkánk iránt és szívesen csatlakoztak a következő programunkhoz.

 

Milyen hasznod származik ebből a tevékenységedből (hiszen a GYIFÖ-ben való munkavégzés teljesen önkéntes és nonprofit)?

Ez teljesen önkéntes, szabadidőnkben csináljuk a testülettel. Amit szerzünk támogatást, teljesen visszaforgatjuk a rendezvényeink magvalósításába és eszközbeszerzésre az ifjúsági terünkbe. Ha valaki ezt a munkát anyagi okokból csinálná, az már nem lenne olyan, elvesztené a lényegét a dolog. Így jobban is tudjuk értékelni a megszerzett dolgokat és a fiatalok is megtanulják értékelni, amit értük teszünk. Ha nincs benne érdek attól lesz érték igazán. Nekünk a haszon a helyiek elismerése és az elmúlt 6 év. Számos dolgon mentünk keresztül és nagyon sokat tanultunk belőle. Rengeteg emberrel megismerkedhettünk, akik hasonló körökben mozognak/mozogtak és nagyszerű emberek. Volt, hogy mi segíthettünk nekik ötletekkel, volt, hogy mi merítettünk ötletet az ő programjaikból. Már ezért nagyon megérte.

 

 Mit javasolnál tanácsként egy újonnan szerveződő GYIFÖ-nek?

Elsősorban azt, hogy legyenek kreatívak és nagyon kitartóak, nekünk is sok időbe telt az, hogy rájöjjünk, hogyan tudnánk egy olyan fiatalos légkört létrehozni a településen ahol a fiatalok szeretnek élni és olyan közösségi teret fenntartani, ahol nemcsak szívesen töltik az időt, de hasznosan is. Továbbá fontos volt, hogy érezzék magukénak az ifjúság helyzetét, ami a kulcsa az egésznek és merjék elmondani véleményüket.

Mielőtt elindulnak képviselőnek vagy polgármesternek, legyenek tisztába vele miért is szeretnék ezt és valóban szeretnék-e. Ha szeretnének esetleg több tapasztalatot szerezni, nyugodtan keressenek meg minket és szívesen bemutatjuk nekik a helyi ifjúsági munkát.

 

Ha lehetne meghosszabbítanád a tisztséged?

Igen, meghosszabbítanám, de azt is tudom, hogy nagyon fontos a változás. Kellenek az új emberek, új ötletek. Ők már lehet, hogy másképp fogják látni a dolgokat, és lehet, hogy jobban. Én legalábbis már nagyon várom az új testületet és, hogy milyen új dolgokat „dobnak” be a közösbe J. Amikor mi kerültünk be, mi is új programokat és terveket csináltunk. Ezek az ötletek lehetnek akár formabontóak is, de biztosan szívesen fogadják majd őket a helyiek.

 

Mire vagy a legbüszkébb ifjúsági elnökként elért eredményeid közül?

Nagyon sok dologra lehetünk büszkék szerintem. Talán amit ki tudnék emelni és a legutóbbi eredményünk, az a közösségi konyhánk, amelyhez egy kávézó is kapcsolódik. Azért hoztuk létre, hogy a településen elő gyerekek, főleg a hátrányos helyzetben lévők bármikor, ha betérnek, megihassanak egy teát, kakaót vagy elkészíthessenek egy szendvicset maguknak. Továbbá a nemzetközi projektjeinknek is teret ad a konyha egy-egy est folyamán, ahol a vendégek elkészíthetik a saját országukra jellemző ételeket, illetve az egyesületünk saját programjai megvalósítása során is jó szolgálatot tesz. Amire még büszke vagyok az a nemzetközi kapcsolatrendszerünk, az ifjúsági szálláshelyünk, a Kör-bank rendszerünk és az online-választási rendszer. Ha valaki többet szeretne megtudni ezekről, nyugodtan keressen bennünket.

 

Van olyan ötleted, ami még megvalósításra vár?

Igen, kezdeményeztük az önkormányzattal közösen a játszóterek felújítását, valamint street-workout terek létrehozását is a településen. Ez a projektünk még döntés alatt áll. Remélem pozitív lesz az eredmény és a fiatalok új tereken tudják majd eltölteni szabad idejüket a jövőben.

 

A továbbiakban is segíteni fogod a szervezet működését?

Igen, segíteni fogom, amikor csak tudom, és a programokon is részt fogok venni. Bármikor fordulhatnak hozzám és az előző testület tagjaihoz is.