,

„Keresd a vidékit a családban és a barátaid között! Emlékek és élmények”

Az én emlékeim a nagyszüleimig nyúlnak vissza. Akik nagyon sok mindent megéltek elértek,elveszítettek majd újra felépítettek a tanyán.

Tatám a szolnoki, mamám Szolnok mellől Besenyszögről származott. Együtt nagyon sok mindenen keresztül mentek. Mind ketten nagy családban születtek.

Horváth Dezsőné (Csapó Rozália) férje Horváth Dezső

Életüket egy Szolnok Ugar tanyás térségben élték le, földműveléssel foglalkoztak. Két lánygyermekük született, az egyik az én édesanyám, és keresztanyám. Ők szintén mielőtt férjhez nem mentek ott éltek ill. míg működött a tanyasi iskola ott tanultak. Abban az időben még sok család lakott tanyán és sok gyerek volt. De mihelyt eljött a kulák időszak az ott lakókat kitelepítették elvették mindenüket. Volt olyan tanya amit azonnal le is romboltak míg volt olyan amibe idegeneket költöztettek és egy bizonyos idő után ők lakták le.Sajnos őket is elérte a háború, oroszok bevonulása de hála istennek tatám tanult ember volt oroszul is jól tudott ezért könnyen megértette magát velük. Oroszok után jött az államosítás amijük csak volt földek, lovak, stb. mindent be kellett szolgáltatni. Ez egy újabb nehéz időszak volt de ezen is fölülemelkedtek és szorgalmas kemény munkával újra építették életüket. Az akkori több tucatnyi épületből mára már csak néhány darab maradt köztük a nagyszüleimé amit azóta mi örökültünk meg és mi gondozunk. Az épület már 120 esztendős is elmúlt, víz, villany rendelkezésre áll.

Számukra a munka és a család nagyon fontos volt. Nagy családi összejöveteleket tartottak,születésnapokat, névnapokat, disznótorokat rendeztek.

Nagyszüleim mindig is földművelésből éltek a TSZ időszakban tatám portásként dolgozott. Mikor újra vissza kapták a földet újra folytatták ahol elkezdték a földművelést. Sajnos tatám születésemet már nem érhette meg. A gyerek korom minden nyarát ott töltöttem ott nevelkedtem minden szabadidőmet az egyedül ott élő nagymamámmal töltöttem. Még akkor néhány hasonló korú gyerek lakott a környéken akikkel rengeteget játszottunk, bújócskáztunk, pöttyös bogarat szöcskét gyűjtöttünk ill. persze nem utolsó sorban cserép alól csulit szedtünk. Köztem és mamám között rendkívülien szoros kapcsolat volt sok mindent köszönhetek neki sok mindent tanultam tőle az állatok szeretetét, gondozását, egyfajta önállóságot. Már gyermek koromban az állatok közt nevelkedtem etettem, itattam még a tehenet is megfigyeltem hogyan kellett fejni.

Úgy érzem és gondolom, hogy amit gyerekoromtól egészen felnőtt koromig megélhettem a tanyán mamám mellett az számomra egy örök élmény és tapasztalat ami nélkül csak szegényebb lennék ha nem tapasztaltam volna meg.