,

Magyarország egyetlen szumós házaspárja

Szolnoktól mindössze néhány kilométerre a Tisza bal partján helyezkedik el Rákóczifalva. Én személy szerint 17 éve lakom családommal Rákóczifalván. Ezen idő alatt sok lakossal megismerkedtem. Köztük volt egy házaspár Makai Erika és férje Líbor Dezső. Arra gondoltam, hogy egy olyan hétköznapi házaspárt mutatok be akik nem egy hétköznapi sportot üznek „üztek”. Ez a spórtág nem más mint a SZUMO.

Mindketten nagyon szép sikereket értek el ebben a sportban. Dezső polgári foglalkozását tekintve biztonsági őrként és mezőgazdasági termelőként dolgozott míg Erika postás és házi sajt készítő. Dezső kilencedik volt a junior birkózó világbajnokságon. Majd mikor levették a felső súlyhatárt 120 kilóra ez számára már nem volt vállalható és ekkor gondolta, hogy megméretteti magát a szumó sportágban. Többszörös Magyar és Európai bajnok, Oszakában másodok helyen végzett a király kategóriában, majd néhány harmadik helyezés után kapta meg megérdemelten a világbajnoki címet 2010-ben. 215 kilójával azért nem a legvékonyabbak közé tartozott. Erika sport karriere előtt mindössze 75 kilogramot nyomott majd a kitartó edzések hatására lett 135 kilogram. 2004-ben szerezte Szolnokon rendezett Európai-bajnokságon az első érmét.

Többszörös magyar bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, 2013-ban a kolumbiai Világjátékokon két ötödik helyezést ért el. Majd pedig Európa-bajnok lett. Sajnos idehaza eme spórt ágban Erikának nincs riválisa ill. edzőpartnere ezért kénytelen férfiakkal edzeni ami igen nagy kihívás számára de ez mellett sok tapasztalatot szerez. A következő nagy esemény amire készül az a 2017-es Világjátékokon való részvétel. A másik nagy kihívás az, hogy ezen versenyekre való eljutás egy részét saját magának kell állni. Ezért polgári foglalkozása mellett 2010-óta sajtkészítéssel is foglalkozik.

Dezső a világbajnoki cím elnyerése után 2011-ben végleg vissza vonult. „Csúcson kell abbahagyni”.Majd egy újabb siker következett be életében mivel meghívást kapott amerikai produkcióba az Eragonban ahol egy vadembert kellett játszania. A többszörös díjnyertes Taxideria című filmben pedig egy evőversenyen tűnt fel. Ezek után jutott el az indiai filmgyártás fellegvárába Bollywoodba ahol 21 napig forgattak vele ahol India legnagyobb sztárjaival szerepelhetett egy filmvásznon. Sport és filmes karrier után közösen családi vállalkozásba fogtak. A családi birtok 100 hektár ahol megtermelnek számukra mindent, állatot tartanak köztük juhot, kecskét, sertést, baromfit és tehenet. Tejet, túrót, gomolya sajtot készítenek a piacon értékesítenek amin nagyon jól beindult és mára már szinte alig tudják kielégíteni a vásárlókat.