,

A Zörög néptánccsoport

Csesznek és Bakonyszentkirály táncos lábú fiataljaiból áll a Zörög néptánccsoport. A tánccsoport Csesznek település legmagasabb hegyéről, a Zörögről kapta nevét. A 19-30 év közötti tagok döntő többsége kisgyermek koruk óta jó barátok, akad azonban olyan tag is, akit kifejezetten a tánc szeretete hozott a csoportba. Próbáikat péntek esténként a szomszédos Bakonyszentkirályon tartják. Ekkora a távoli városokban tanuló tagok is hazaérnek már.

A Zörög néptánccsoport egy nagyobb közösség, a szintén helyi Vámhegy Egyesületnek is alapító tagja. Az egyesület tulajdonképpen a néptánccsoport jogi személyisége, amely nagyban segíti hagyományőrző és közösségi munkájukat illetve a helyi Önkormányzat munkáját. Az Egyesület összekovácsolta a csoportot illetve identitást adott nekik, hiszen az egyesülettel többek tudnak lenni pusztán tánccsoportnál, így szívvel lélekkel tudnak azonosulni a célokhoz és hozzájárulni a település életéhez.

A tagok nagyon fontosnak tartják, hogy ne csak részt vegyenek a helyi közösség életében, hanem azt lehetőségeik szerint segítsék is. Mind Zörög Néptánccsoportként, mind Vámhegy Egyesületként a tagok nagyban hozzájárulnak a helyi közösség mindennapjainak színesítéshez programjaikkal, fellépéseikkel, közösségi feladatok elvállalásával. A térségben mindössze 2 felnőtt néptánccsoport működik, ezért nagyon sok felkérés érkezik a környező településekről rendezvényeken, vadász bálokon, gála esteken való részvételre. A fiatalok a táncon kívül a helyi közösséghez is nagyon ragaszkodnak. Ennek köszönhető, hogy a cseszneki falunapon játékos vetélkedőket rendeznek, a szüreti felvonulások utca díszleteinek elkészítésébe besegítenek, húsvéti bálokat és játszóházakat szerveznek, illetve nyári tábort tartanak helyi illetve helyben nyaraló gyerekek számára.

A térségben ők az egyetlen egy olyan csoport, akik a néptánc mellett aktívan részt vállalnak a település kulturális, művelődési és szabadidős életében. Jövőbeni céljaik között szerepel egy élőzenés táncház létrehozása illetve és a ruhatáruk bővítése. És természetesen a nyári tábor illetve a következő húsvéti bál szervezése sem maradhat el.

A csoport jelenleg akkut férfi hiánnyal küzd, ezért az életvidám lányok nagyon sok szeretettel várnak minden néptánc iránt érdeklődő férfiembert. Jelentkezni a csoport facebook oldalán lehet.

https://www.facebook.com/Vámhegy-Egyesület-Zörög-Néptáncegyüttes