Az örök kedvenc, a kenyérlángos

kenyerlangos_16Nagyszüleim elbeszélése alapján, a kenyérlángos (vakaró) a régi időkben a gyerekek étele volt. A kenyérsütésből kimaradt tésztából sütötték ellapogatva déd- és üknagyanyáink a kicsiknek, majd tejföllel, fokhagymával, zsírral megkenve ették.

Én először egy hagyományőrző fesztiválon kóstoltam meg kb. 10 éve, azóta a család egyik kedvence. Mindnyájan szeretjük,- sajttal, tejföllel, kolbászosan, szalonnával, lilahagymával-mennyei tud lenni. Gyakran sütünk itthon is kenyérlángost, ilyenkor több tepsivel is készül, mindenkinek a saját ízlése szerint.

Szeretném nektek egy kicsit modernebb, „háziasított” változatát bemutatni. Olcsó, gyorsan elkészíthető, és nagyon laktató.

Hozzávalók (kb.8-10 főre):

Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csomag élesztő
  • 5 dl langyos víz (a tészta állagától függ)
  • 1 evőkanál étolaj

Feltét:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • kb. 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 20 dkg császárszalonna (vagy füstölt, esetleg bacon)
  • 1 lilahagyma
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 20-30 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A lisztet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a 3dl langyos vízben felfuttatott élesztőt, valamint, ha szükséges, még egy kicsi langyos vizet (kb.2 dl-t). A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, 1 evőkanál olajat hozzáöntünk és beledagasztjuk. A tésztát félretesszük, kb. fél óráig hagyjuk kelni.

Amíg a tészta kel, a tejfölt összekeverjük 3-4 gerezd reszelt fokhagymával, 1 kávéskanálnyi sóval. A lilahagymát, szalonnát és a kolbászt felkockázzuk, a sajtot lereszeljük. A megkelt tésztát elfelezzük, kinyújtjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel és ízlés szerint rátesszük a feltéteket, majd megszórjuk sajttal. 180 °C-os sütőben, 20-30 percig sütjük.

Őrizzük meg a régi ízeket és fogyasszuk bátran – a titok a mértékben rejlik!

Jó étvágyat!