Tárcsázzunk húst!

tarcsak_22Szeretsz a kertben lenni? Meghívnád a barátaidat egy jó kerti bulira? Imádod a szabadtéri sütögetéseket? Akkor adunk egy jó tippet, amellyel könnyedén készíthetsz egyedi tárcsasütőt!

A tárcsasütő alapját a tárcsán található tárcsalap képzi, amelyet a mezőgazdaságban tarlóhántáshoz, a tarlóhántás ápolásához használnak. A tárcsát magágy készítésére is alkalmazzák vetés előtt. Hivatalosan a géptan tárcsás boronának nevezi, a haverok viszont csak tárcsának!

Első lépésként szerezzünk be egy tárcsalapot! Eltérő méretű, vastagságú és formájú lapokkal találkozhatunk, újonnan és használtan is könnyedén hozzá tudunk jutni néhány ezer forintért.

A tárcsalap alsó részére készítsünk lábakat, amelyek lehetnek fix, vagy állítható magasságúak is. Lecsavarozható lábak esetén gyorsan szét tudjuk szedni a sütögetőnket, nyaraláskor, utazáskor is magunkkal tudjuk vinni. A kivehető lábakat csavarral rögzíthetjük. A 20-30 cm magasságú beállítás lehetővé teszi, hogy akár fával, akár gázrózsa segítségével melegítsük a tárcsalap alját. Viszont aki utál hajolgatni, annak érdemes 90-100 cm körüli magasságra beállítani a tárcsát. Ebben az esetben leszerelhető, vagy rögzített gázrózsát helyezzünk a tárcsalap alá, így gázpalackról könnyedén tudjuk melegíteni. A tárcsa két oldalára érdemes füleket hegeszteni, így pakoláskor nem leszünk kormosak a tárcsalap aljától. Egy kis hegesztés, csiszolás, festés, és már készen is áll a sütésre!

A tárcsa szélén pácolt húsokat lassan, fokozatosan tudunk átsütni, miközben a közepén kevés olajban vöröshagymát, fokhagymát és krumplit süthetünk. További sült zöldségeket is bátran elkészíthetünk a tárcsasütőnkön!

A tárcsát könnyen tisztíthatjuk mosogatószerrel, tároláskor ajánlott zsírral bekenni.

Ha elkészítettük a tárcsánkat, nem marad hátra más, mint bepácolni a hússzeleteket, előkészíteni a zöldségeket, áthívni a barátokat, és egy közös sütögetés mellett eltölteni egy közös nyári délutánt a szabadban!

Képek a tárcsás sütőről, ha valaki kedved kapna! A technikai megoldás nyugodtan másolható :)

Torma Tibi